Az oldalról

Miről is van szó?

A laterna magica egy filmes blog, amely a magyar olvasóknak szeretne minél gazdagabb képet festeni a klasszikus és a kortárs animációról. Néhány éve föltűnt, hogy az animációs zsánert tekintve a hazai mozik kínálata meglehetősen egysíkú: mindenekelőtt az amerikai, gyerekeknek szánt CGI-filmekre fókuszál, és a bemutató valószínűsége nemigen mutat korrelációt az alkotás minőségével. Sajnálatos helyzet, ám nem kiküszöbölhetetlen – annak ellenére, hogy a nagyközönség gyakran nem tud róla, itthon számos remek, különleges filmet lehet megnézni, ha tudjuk, hol keressük őket. A blog így részben hiánypótlás szeretne lenni. Olyan animációs filmekről van itt szó, amelyeket itt Magyarországon nem vagy csak kevéssé ismernek. Ez nem azt jelenti, hogy soha senki nem hallott felőlük, hanem hogy nincsenek benne a köztudatban, mert már megfeledkeztek róluk, nem játszották őket moziban, vagy egyáltalán be se hozták a kereskedelmi forgalomba, de a világ többi részén számon tartják őket.

Miket találhatsz itt?

Az oldal célja mindenekelőtt az ajánlás és az ismeretterjesztés, másodsorban a kritika. Olyan filmeket szeretnék bemutatni, amelyek véleményem szerint méltók a figyelemre, függetlenül attól, hogy hol, mikor, milyen technikával készültek. Rövid, hosszú, színes, néma, gyereknek, felnőttnek – nem számít; a lényeg, hogy animálva legyen. A filmeknek nem elsősorban a tartalmát ismertetem, hanem igyekszem kiemelni, mitől érdekes, miért érdemes megnézni, legyen az a képi világ, a történetkezelés vagy pusztán a történeti jelentőség. Minden ismertető végén szerepel egy rövid leírás, hogy a magyar nézők hogyan tudnak hozzáférni a filmhez (kölcsönző, bolt, Internet stb); ezeket a bejegyzés időpontjától függetlenül frissítem, ha új információt tudok meg, tehát ha valamelyik filmnél úgy láttad, hogy nem tudod megnézni, érdemes később vissza-visszalátogatni, hátha azóta megváltozott a helyzet. Ha a film a copyright megsértése nélkül megtekinthető a YouTube-on, a Vimeón vagy más ingyenes oldalon, akkor lehetőség szerint a bejegyzésben is szerepelni fog, így nem kell tovább keresgélni. Ha a videó később valamilyen okból hozzáférhetetlenné válik (az alkotó leszedi stb.), igyekszem minél hamarabb valamiféle alternatív elérhetőséget találni.

Mit jelent az oldal címe?

A laterna magica (lat. ‘bűvös lámpás’) 15. századi találmány, tulajdonképpen egy korai képvetítő eszköz, amely a fényképezőgép és közvetetten a film ősének tekinthető. Hajnali fél egykor, amikor a blogot létrehoztam, frappáns és kifinomult választásnak tűnt, remélem, valamelyest be fog válni.

Szólj hozzá!