Egerek és emberek

A NIMH titka (The Secret of NIMH)

secret_of_nimh_plakat

A Nemzetközi Gyermeknap alkalmából egy olyan mesefilmet veszek ma szemügyre, amely igazi ritkaság: nem csupán időtálló, de a kicsik mellett a felnőttek számára is kifejezetten élvezetes. Don Bluth első egész estés filmjét huszonévesen láttam először, korábban még a létezéséről se tudtam. az első … megtörtént a csoda, amelyet még Disney-rajzfilmek is csak nagy ritkán képesek kiváltani: újra gyereknek éreztem magam. Olyasvalakinek, aki… és izgatottan várja a mese folytatását, még akkor is, ha félelmetes vagy szomorú események várnak rá az út során.

Hogy a film hazánkban a kevésbé ismert gyerekmesék közé tartozik, annál is meglepőbb, mivel a rendező, Don Bluth más filmjei nálunk is közkedveltek. A Minden kutya a mennybe megy, az Őslények országa vagy az Egérmese méltán népszerű darabok … Noha az előbb fölsorolt filmek … véleményem szerint A NIMH titka az a Bluth-film, amelyben az alkotó gazdag képzelőereje a megfelelő művészi fegyelemmel párosult, utánozhatatlan elegyet alkotva.

De mi is a film titka (elnézést a szóviccért)?

Az egyik első dolog, ami föltűnhet, hogy gyerekfilmhez képest A NIMH titka nagyon összetett, mind narratíváját, mind tematikáját tekintve. Bluth félretette az előregyártott formulákat, és egy olyan könyvből készített adaptációt, amely … (Frisby-konfliktus)

Rögtön a főszereplő. Mrs. Brisby többgyerekes özvegyasszony, aki se nem különösebben okos, se nem különösebben hősies (legalábbis eleinte): csupán családját szeretné megmenteni. Erényei hétköznapiak: megvan a magához való esze, kitartó, rugalmas. … Eredeti hangját a csodálatos Elizabeth Hartman szolgáltatja, aki mindent kihoz a karakterből, amit emberileg lehetséges.

Bluth tisztában volt azzal, amit olyan sok, a szórakoztatóiparban dolgozó alkotó mintha nem venne figyelembe: a gyerekeknek szánt művek igenis lehetnek félelmetesek, sötétek, olykor szomorúak. Ez a merész hozzáállás volt a jellemző a Disney legjobb rajzfilmjeire … Ha egy jelentőségteljes, komplex történetet akarunk elmondani, amely hosszú ideig a nézővel marad, ahhoz nem elégedhetünk meg a felnőttek számára kényelmes területekkel: az érzelmek széles skáláját kell végigjárnunk. És ha a történet megéri, a gyerekek nagyon sok mindent képesek földolgozni.

Márpedig itt megéri.

Ahogyan Mrs. Brisby egyre jobban belebonyolódik a NIMH patkányainak életébe, egy olyan morális konfliktus középpontjába kerül, amely rákényszeríti, hogy túllépje saját korlátait. (Ennek ellenére végső céljai mindvégig megmaradnak.) Személyiségfejlődése olyan finoman megy végbe, hogy nem csupán ő maga, de elsőre alighanem a néző sem veszi észre.

Az animációt aligha kell dicsérnem annak, aki már látott valaha valamit Don Bluth csapatától. … képi világ is meglehetősen sötét…

A kísérőzenét nem más írta, mint Jerry Goldsmith, akit olyan mesterművek kapcsán ismerhetünk, mint A nyolcadik utas: a halál vagy … A NIMH titkához komponált zenében megjelenik mindaz … érzékeny, kifinomult, a kórus és a szimfonikus zenekar csodálatos összjátéka

Ritka, egyedi darab A NIMH titka, amelyet gyereknek-felnőttnek egyaránt jó szívvel tudok ajánlani. Történet, kép, zene és hang összjátéka olyan varázslatot hoz létre, amely csak a mesék legjobbjaira jellemző. Ha még nem láttuk, szedjük össze az apróságokat, és nézzük meg. De akár egyedül is nekivághatunk.

Hogyan tudom megnézni?

A filmhez két magyar szinkron is készült. A filmnek 1998-ban folytatást is csináltak, amely nincs meg magyarul; amennyire meg tudom ítélni, ezzel nem vesztettünk sokat, mert aki látta, óva intett attól, hogy megnézzem.

P.s.: Akit esetleg érdekelnek az ilyen apróságok, a film eredeti plakátját (amely a bejegyzés elején is látható) ugyanaz a Tim Hildebrand készítette, akit a Tolkien-naptárakból ismerhetünk.

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s