Akiknek gép van a szíve helyén

Tomasz Bagiński

A kelet-európai animáció … A lengyel animáció kiemelkedő képviselője Tomasz Bagiński (helyi becenevén Tomek), aki nem csupán hazájában, de nemzetközi körökben is nagy névnek számít, és hosszabb-rövidebb kisfilmjeivel világszerte számos sikert aratott.

A Székesegyház (Katedra) c. rövidfilmet a lengyel sci-fi szerzővel, Jacek Dukajjal közösen írta.

Mélyzuhanás (Faller Art) című szatíra koromfekete humora a háború értelmetlenségét, a kisembert felőrlő államgépezetet célozza meg. Külön csattanó, hogy a film maga szintén egy film készülését mutatja be: a CGI ezúttal egy helyettesítéses animáció (puppetoon) ábrázolásának eszközévé válik, megkettőzve így a médiumot.

Az Undo

Az Ark

Számos filmben producerként, ill. executive producerként működött közre, mint például a Paths of Hate esetében, amelyet 2012-ben nálunk is vetítettek az Anilogue rövid versenyfilmjei között.

A Kinematograf (The Kinematograph) Mateusz Skutnik* kortárs alkotó képregényén alapul, és egy találmányával küszködő tudós szerelmének történetét meséli el. A film képi világát a tompa, visszafogott szépiatónusok uralják, a színek szimbolikus jelentősége ezáltal megnő.

Hogyan tudom megnézni a filmjeit?

A Platige Image oldalán az összes rövidfilmje fönt van, remek minőségben. Szöveg csak a Kinematografban van, de az is angolul, és tapasztalataim szerint anélkül is lehet követni a történetet, hogy pontosan értenénk, mit beszélnek.

*Skutnik nem csupán képregényeket, de nagyszerű számítógépes (flash) játékokat is készít; aki szereti a szabadulós-rejtvényfejtős típusú, sci-fibe hajló PnC-ket (angolul) vagy a hangulatos képregényeket (többségükben lengyelül), azoknak melegen ajánlom az alkotó oldalát, csak aztán nehogy órákig ott ragadjunk.

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s