Harcra fel!

Maker vs Marker

Január utolsó hétvégéjére egy egész estés filmet terveztem, ez azonban időhiány miatt holnapra csúszik. Helyette íme a brit alkotó, Jonny Lawrence másfél perces kisfilmje, amely a Street Fighter-sorozat előtt tiszteleg, de – amint azt maga az alkotó is leírja – a Dragon Ball Z és a Mátrix hatását is fölfedezhetjük rajta, sőt…

Az élőszereplős alkotóval érintkező rajzfilmfigura toposza gyakorlatilag egyidős a médiummal: egyik első és leghíresebb képviselője a Gertie, a dinoszaurusz, amelyben a szóban forgó ősgigász (egyébként az első dinoszaurusz, akit mozivásznon láthattunk) gazdája és megalkotója, Winsor McCay fölszólítására különböző trükköket adott elő. Lawrence-ből ugyan csak a kezét látjuk, interakciója azonban intenzívebb és egyenrangúbb rajzolt ellenfelével: nem csupán ugyanannak a környezetnek a része, de nem ugráltatja, hanem harca bocsátkozik vele, amelyben láthatóan egyenlők az esélyek. A színes filcvonalak nyomán megelevenedő mini-küzdelemben a teremtő mintegy hasonul teremtettjéhez, hogy valódi kapcsolatba léphessen vele, még akkor is, ha végül Marker lesz a győztes.

Ez persze nem jelenti azt, hogy Maker annyiban hagyná a dolgot, amint arról a második menet is tanúskodik. Itt már az alkotó magát az alkotás eszközét is beveti, sőt, a mocskos trükköktől sem riad vissza, hogy bebizonyítsa: a penna erősebb a kardnál.

Ne tévesszen meg a filmek egyszerűsége: a designerként is dolgozó Lawrence sokféle technikával dolgozik, és mivel nem riad vissza a kísérletezésről, láthatóan számos területen és műfajban otthonosan mozog, a játékos karikatúrától a festményszerűen kidolgozott ismeretterjesztő filmekig. Ha szeretnénk belekóstolni a művészetébe, itt tehetjük meg.

3 hozzászólás

  1. Zseniális. XD Emlékszem, kiskoromban előfordult, hogy az épp aktuális hős játékfigura megfelelő rivális hiányában tényleg a másik kezemet kapta legyőzendő ellenfélként. 😉

Szólj hozzá!